Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poduszki drożdżowe

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 35 dag
jajko 1 sztuka
woda ciepła 3/4 szklanki
drożdże 10 g
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka

Farsz

cukinia 20 dag
salami 15 dag
cebula 1 sztuki
oliwa 2 łyżki
papryka czerwona 1/2 sztuki
ser żółty 6 dag
mak 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Poduszki drożdżowe

Kroki postępowania

1
Ciasto: Mąkę przesiać do miski,wymieszać z solą i jajkiem, w ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać pokruszone drożdże,zamieszać,odstawić na 5 minut,po czym wymieszać z mąką i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
Krok 1 - Poduszki drożdżowe foto
2
Przygotować nadzienie: Cebulę obrać posiekać drobno zeszklić na oleju,
Krok 2 - Poduszki drożdżowe foto
3
dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i paprykę,poddusić aż wszytko będzie miękkie,doprawić farsz do smaku solą i pieprzem,wystudzić
Krok 3 - Poduszki drożdżowe foto
4
Wyrośnięte ciasto,podsypać mąką,rozwałkować,wycinać krążki o śr 10-15 cm,nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
Krok 4 - Poduszki drożdżowe foto
5
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,posmarować lekko roztrzepanym białkiem jaja posypać drobno startym serem żółtym oraz makiem,odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut.Podawać na ciepło lub zimno z barszczem czerwonym.
Krok 5 - Poduszki drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.09.2014 09:13
zapachniało już świetami :)
Magula 29.09.2014 21:15
Ciekawa propozycja
Kolorowa 29.09.2014 19:58
fajny przepis ;)
Katarzyna59 29.09.2014 18:48
bardzo smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak