Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Płucka cielęce na kwaśno

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płuca cielęce 1,5 kg
cebula 3 szt
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
majeranek 2 łyżki
ziele angielskie 8 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ocet winny 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
smalec 75 g
natka pietruszki 1 pęczek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Płucka cielęce na kwaśno

Płuca umyć i pozbawić żyłek, przerostów. Pokroić w duże kawałki. Wrzucić do dużego gara i zalać dużą ilością wody. Dodać dwie pokrojone w ćwiartki cebule, liście laurowe, ziele angielskie i łyżkę majeranku. Gotować aż zmiękną.
Ostudzić wyjąć płuca z wywaru i drobno pokroić.
Marchewkę i pietruszkę oskrobać i pokroić w kostkę. Obrać cebule i posiekać. Połowę smalcu rozgrzać w rondlu, wrzucić warzywa i chwilę smażyć. Dodać płucka i zalać dwoma szklankami przecedzonego wywaru. Jeśli trzeba będzie dodać jeszcze szklankę zimnej wody( resztę wywaru trzeba wykorzystać inaczej). Doprawić solą, resztą majeranku- dusić na wolnym ogniu około 15 minut potem dolać ocet i dalej dusić aż warzywa będą miękkie.
Na pozostałej części smalcu zrobić zasmażkę i rozprowadzić wodą. Dodać do płucek. Wsypać posiekaną natkę, popieprzyć i wszystko razem dusić jeszcze kilka minut. Podawać na przykład z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 04.12.2013 09:35
Dlaczego miałoby nie wyjść - takie płucka zawsze wychodzą... właśnie wczoraj kupiłam wieprzowe i dziś biorę się za robotę :)
02.12.2013 13:19
Trzymajcie za mnie kciuki!!! Robię po raz pierwszy i ufam przepisowi.Jak wyjdzie to napiszą jeszcze raz .Pozdrawiam dziadek Marek.Hej.
misia53 29.12.2012 20:47
kto tego nie jadł niech załuje.... co prawda udało mi sie raz dostać płucka cielęce , ba zawsze zaglądam za cielęcymi kostkami i podrobami dla pieska , ale raz z płucek zrobiłam bardzo podobnie jak ty i naprawdę tak nam smakowało ,że teraz ciagle pytam za nimi ale niestety nie ma...
Betka 15.09.2012 08:43
ooo ciekawy przepis;)
gusia1000 14.09.2012 22:10
Super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak