Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z jabłkami
Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka oraz pokrojoną margarynę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdą część owijamy folią spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 30-40 minut.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Całość mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru.
Foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciemnym ciastem. Następnie wykładamy jabłka. Na jabłka ścieramy na tarce jedną część jasnego ciasta. Następnie wykładamy pianę z białek. Na wierzchu rozkładamy startą na tarce trzecią część ciasta.
Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 55 minut (funkcja góra-dół).