Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z okary i otrąb

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

okara sojowa 1 szkl.
jajko 3 szt.
otręby pszenne 1 łyżka
otręby owsiane 2 łyżki
zarodki pszenne 1 łyżka
koperek 1/2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra - natka suszona 1 łyżeczka
Kucharek 1 łyżeczka
maizena pełna łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
olej
Cebula suszona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z okary i otrąb

Okarę włożyć do miski, wbić jajka i dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Do masy dodać przyprawy, wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut.
Dodać zarodki i otręby - wyrobić i pozostawić do spęcznienia.
Na końcu dodać maizenę (lub skrobię ziemniaczaną) oraz mąkę pszenną.
Smażyć na niewielkim płomieniu, na rumiano, z obu stron - odwracać ostrożnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.09.2012 08:03
Okary w handlu raczej nie znajdziesz - są to "odpady" po zmieleniu i dokładnym wyciśnięciu namoczonej soi... Jest to poprostu produkt uboczny przy domowej "produkcji" mleka sojowego :)
safcia 03.08.2012 13:26
nigdy takich nie jadłam jak zajde okarę to zrobię.
Gosposia 30.07.2012 11:11
ciekawy przepis
Gosposia 30.07.2012 11:11
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak