Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z ciasta kopytkowego z serem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 500 g
twaróg półtłusty 250 g
jajko średnie
natka pietruszki albo koperek
mąka pszenna
sól i pieprz
masło klarowane

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z ciasta kopytkowego z serem

Kroki postępowania

1
Ser zmiksować lub utrzeć widelcem z całym jajkiem.
Krok 1 - Placuszki z ciasta kopytkowego z serem foto
2
Ziemniaki na gorąco przecisnąć przez praskę, doprawić do smaku solą.
Pozostawić do ostygnięcia i dodać masę serową oraz mąkę pszenną.
Krok 2 - Placuszki z ciasta kopytkowego z serem foto
3
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 3 - Placuszki z ciasta kopytkowego z serem foto
4
Do zimnego ciasta dodać posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Ponownie zagnieść.
Krok 4 - Placuszki z ciasta kopytkowego z serem foto
5
Z masy formować kuleczki wielkości małej mandarynki i spłaszczać w dłoniach.
Krok 5 - Placuszki z ciasta kopytkowego z serem foto
6
Usmażyć na rumiano na klarowanym maśle.
Podawać z surówkami i kwaśną gęstą śmietaną.
Krok 6 - Placuszki z ciasta kopytkowego z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 04.11.2016 21:28
Pyszne placki
Babeczka35 04.11.2016 20:47
Smakowite placuszki.
Stenka 04.11.2016 18:59
ciekawa propzycja
BobMay 04.11.2016 13:41
Smaczny obiad.
Konczi 04.11.2016 11:01
fajny przepis :)
Joanna Kryla 04.11.2016 10:37
Pyszne i pomysłowe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak