Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki bananowe
Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski (ja użyłam tej od robota), dodać jajka, łyżeczkę cukru waniliowego. Wymieszać wszystkie składniki mikserem (2 minuty). Ciasto jest delikatne i puszyste. Odstawić je na 3 minuty.
W tym czasie postawić na kuchni patelnię - skropić łyżeczką oleju. Gdy patelnia z olejem będzie dobrze nagrzana, łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na patelnię. Placuszki smażyć na wolnym ogniu ok 2,5 minuty. Delikatnie odwrócić łopatką na drugą stronę.
Uwaga! Druga strona smaży się szybciej.
Po minucie placuszki można już zdjąć łopatką z patelni na talerzyk.
Placuszki podawać polane miodem. Moja propozycja podania: kisiel ananas/mango.
Pychotka:) Smacznego!