Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kalarepka młoda 2 sztuki
pieczarki 250 g
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia
jogurt naturalny
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach , odstawić na 10 min. , odcisnąć powstałą wodę pozostawiając wytworzoną mączkę. ziemniaczaną. Kalarepę oraz pieczarki obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ziemniaków dodać resztę warzyw , jajko , mąkę oraz przyprawy.
Krok 1 - Placki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami foto
2
Wyrobić dłońmi jednolita masę.
Krok 2 - Placki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami foto
3
Na patelni rozgrzać olej , smażyć placki na rumiano z obu stron. Usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany posypane cukrem.
Krok 3 - Placki ziemniaczane z kalarepą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 31.12.2015 19:11
Świetny przepis
SzczyptaChili 29.12.2015 15:29
Polecam ,są bardzo smaczne :)
wwwiolka 29.12.2015 09:30
Bardzo fajny przepis.
IZABELA29 29.12.2015 09:08
wow pysznie
ilka01 29.12.2015 00:22
super placki
Iwusia 28.12.2015 23:53
takich to ja jeszcze nie smakowałam a chyba warto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak