Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z boczkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
boczek 100 g
cebula 2 szt
jajko 2 sz
masło 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
pieprz
sól
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z boczkiem

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, przesmażamy na rozgrzanym maśle do zeszklenia. Boczek przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą i ugotowanymi ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy surowe jajka oraz przesianą mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy placuszki i smażymy na rozeznanym olejny na patelni z każdej strony do zarumienienia, podajemy z ulubionym sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 27.07.2013 09:01
nigdy nie robiłam takich placków z boczkiem i w dodatku z gotowanych ziemniaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak