Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Placki ziemniaczane, które dzisiaj serwuję są kruche, chrupiące i bardzo smaczne. Proste, nieskomplikowane ciasto smażone na rozgrzanym tłuszczu. Takie placki robiło się u mnie w domu. Najlepiej smakowały jak kupowaliśmy ziemniaki na zimę.

Składniki:

ziemniaki 5 sztuk
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 ząbki
jajko 2 sztuki
mąka 4 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
przyprawa w płynie 1 łyżka
olej do smażenia 0.5 litra

Dodatkowo;

śmietana 18-procentowa 200 gramów
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane

Ziemniaki obrać i opłukać. Następnie zetrzeć na małych oczkach (można również na dużych oczkach tarki). Cebulę i czosnek obrać, zetrzeć na tarce i  dodać do startych ziemniaków.
Ciasto lekko odcisnąć z nadmiaru soku, po czym wbić do masy jajka, dodać mąkę i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy i smażyć z obydwu stron do zrumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podać na ciepło ze śmietaną, ulubionym sosem albo po prostu posypane cukrem smakują wyśmienicie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:49
dobre placki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak