Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACKI Z CUKINIĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

cukinia 1,3 kg
natka pietruszki pęczek
mąka
jajko 2
sól i pieprz
mleko 6 łyżek

Dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: PLACKI Z CUKINIĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

Przesiewam mąką, łączę ze sporą szczyptą soli i roztrzepanymi jajkami. Stopniowo dodaję mleko ciągle mieszając do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
Cukinię wraz z natką pietruszki miksuję blenderem i dodaję do masy (powinno być konsystencji, jak na placki ziemniaczane).
Całość doprawiam solą i pieprzem (cukinia jest delikatna, więc możemy dodać sporo pieprzu, aby smak był bardziej wyrazisty).
Smażę placki na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak