Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki na sodzie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
kwaśne mleko 400 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia
śmietana 1 łyżka
sól szczypta
cukier puder do posypania

Porada

Placki można jeść zamiast chleba, również na słono. Smakują na ciepło i na zimno. Można smażyć duże na całą patelnię lub wycinać przeróżne kształty, ja często robię podłużne paski radełkiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki na sodzie

Mąkę przesiać, zrobić w kopczyku dołek, dodać sól, sodę, śmietanę, dolewać stopniowo zsiadłe mleko, zamiesić luźne ciasto. Wałkować na grubość ok. 5-7 mm, wycinać dowolne kształty, smażyć na małej ilości oleju na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem z ulubionym dżemem lub konfiturą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 08.01.2017 14:15
apetyczne placki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak