Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z brzoskwiniami i orzechowym "wsadem"
Następnie dodajemy sól, olej i 350 gram mąki. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na 45min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Brzoskwinie osączamy na sicie i kroimy w grubą kostkę.
Jajka rozbijamy do miski dodajemy do nich 100 gram cukru i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy do niej orzechy i mieszamy.
Ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na kształt formy do pieczenia, z lekkim zapasem do wylepienia wysokich brzegów.
Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, wylepiając brzegi. Na ciasto wylewamy masę jajeczno-orzechową a na niej układamy pokrojone brzoskwinie. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
W tym czasie z margaryny, reszty mąki, cynamonu i 60 gram cukru wyrabiamy kruszonkę. Posypujemy nią ciasto a kruszonkę posypujemy płatkami kokosowymi.
Pieczemy w tem. 180 stopni przez 45-50 min.