Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z salami, gorgonzolą i mozarellą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
woda letnia 125 ml
drożdże suche 3,5 gram
oliwa 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
przecier pomidorowy 3 łyżki
czosnek ząbki 2 ząbki
oregano 1 łyżka
mozarella 1 kula
ser pleśniowy typu gorgonzola 80 gram
salami kilka plastrów
pieczarki kilka szt
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z salami, gorgonzolą i mozarellą

Wsypać do miski mąkę, dodać drożdże, sól, cukier i olej. Wyrabiać ciasto stopniowo dolewając letniej, przegotowanej wody. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto.
Do przecieru pomidorowego dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano. Wymieszać, a następnie posmarować sosem ciasto.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle i ułożyć na cieście. Ułożyć również salami, mozarellę pokrojoną w plastry oraz kawałki sera gorgonzola. Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika i piec 7-10 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 13.02.2017 11:31
Na pewno bardzo smaczna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak