Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z rukolą i boczkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto na pizzę

mąka pszenna 450 g
sól 3/4 łyżeczki
woda 300 ml
cukier 2 łyżeczki
drożdże suche 1 opakowanie

Dodatki

rukola kilka listków
boczek wędzony 12-14 plasterków
ser mozarella 1 kulka

Sos

cebula 1 sztuka
przecier pomidorowy 1 słoiczek
ząbek czosnku 1
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oliwa
sól i pieprz do smaku

Porada

Z podanych porcji zrobiłam dwie pizze o średnicy 23 cm. Ciasto było dość grube, ale takie właśnie my lubimy. Jeśli wolicie cienkie ciasto to możecie zrobić więcej pizzy lub użyć większych blaszek.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z rukolą i boczkiem


Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przecier pomidorowy i smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Plasterki boczku smażymy na patelni. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na posmarowane tłuszczem blaszki. Smarujemy sosem, układamy boczek, listki rukoli i pokrojoną mozarelle. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy pizzę przez około 20-30 minut. Po upieczeniu możemy jeszcze położyć kilka listków rukoli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 16.05.2016 14:25
super przepis
IZABELA29 16.05.2016 11:39
Apetycznie wygląda
Motorek 16.05.2016 11:05
bardzo dobra
Aleksandra/Olcia 16.05.2016 10:16
apetyczna pizza
Krzysztof15 16.05.2016 09:52
bardzo smaczna
Iwusia 15.05.2016 23:40
domowa pizza jest najlepsza
krokus 15.05.2016 22:04
smaczna domowa
gosia1988 15.05.2016 21:42
Fajna pizza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak