Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z kukurydzą i selerem naciowym na dyniowo-lubczykowym cieście

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 40 g
woda ciepła 1 szklanka
puree z dyni 50 g
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
olej 2 łyżki

Dodatki

pieczarki 500 g
ser żółty 250 g
sos jalapeno 5-6 łyżek
kukurydza 1 kolba
seler naciowy 3-4 łodygi

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z kukurydzą i selerem naciowym na dyniowo-lubczykowym cieście

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i odparowujemy z odrobiną soli.

Mąkę, sól i lubczyk razem mieszamy, po czym dodajemy podrośnięte drożdże i zagniatamy dodając pod koniec olej. Gdy ciasto będzie dobrze zagniecione dodajemy puree z dyni i ponownie zagniatamy, ale niezbyt dokładnie, aby utworzyła się mozaika.

Ciasto dzielimy na 4 lub 6 części w zależności od tego jak grube ciasto lubicie.
Rozkładamy je na blaszkach o średnicy 21 cm wysmarowanych olejem.

Blaty ciasta nakłuwamy widelcem i smarujemy sosem jalapeno. Obsypujemy lekko serem, następnie wykładamy pieczarki, kukurydzę obraną z kolby i seler naciowy pokrojony w talarki. Całość posypujemy resztą sera.

Pieczemy 10-15 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 28.11.2016 12:52
chętnie bym zjadła
Mniam 28.11.2016 10:45
Moje smaki, z chęcią bym taką zjadła.
Skotka 28.11.2016 09:47
Pyszna, chętnie bym zjadła:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak