Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza tuńczykowo-brokułowa na ziołowym spodzie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
drożdże 2 dag
oliwa 1 łyżka
sól 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
papryka czerwona 1 strąk
papryka żółta 1 strąk
pomidory 3 szt
żółty ser 15 dag
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
szynka 5 plastrów
brokuł mały 1 szt
sól do smaku
olej do formy
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza tuńczykowo-brokułowa na ziołowym spodzie

Kroki postępowania

1
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z 2-3 łyżkami ciepłej wody, odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Do miseczki lub na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli,zioła prowansalskie, wlewamy rozrobione drożdże, pozostałą ciepłą /ale nie gorącą/ wodę i oliwę /możemy zastąpić olejem/. Całość dokładnie wyrabiamy, ugniatamy rękoma ok. 10-15 min. Formujemy kulę, przykrywamy ręczniczkiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo /ok.5 min./, odsączamy i studzimy. Pomidory obieramy, kroimy w małą kostkę i odsączamy na sicie.
Krok 1 - Pizza tuńczykowo-brokułowa na ziołowym spodzie foto
2
Blaszkę natłuszczamy niewielką ilością oleju, wykładamy ją ciastem i odstawiamy na kwadrans. Ja wybrałam blaszkę o wymiarach 30x27 - spód wychodzi dość gruby, jeśli ktoś woli cienciejszy może wybrać większą blaszkę.
Krok 2 - Pizza tuńczykowo-brokułowa na ziołowym spodzie foto
3
Na cieście rozkładamy pokrojone pomidory, oprószamy lekko solą. Na pomidorach układamy odsączonego z zalewy i rozdrobnionego widelcem tuńczyka, brokuła, pokrojone w kostkę papryki oraz szynkę. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Krok 3 - Pizza tuńczykowo-brokułowa na ziołowym spodzie foto
4
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 20-25 min.
Krok 4 - Pizza tuńczykowo-brokułowa na ziołowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.11.2016 14:19
Jak kolorowo
Pani Domu 04.01.2016 09:20
wygląda bardzo smacznie
erym 21.09.2014 13:12
lubie taka na bogato :)
gacopierz23 15.08.2014 12:01
dobre dodatki na pizzy
Alex_M 13.02.2014 11:59
pyszna pizza
mitek111 02.02.2014 15:55
fajna przekąska
agnieszka131919 02.02.2014 14:41
dzisiaj taką zrobię, bo wygląda przepysznie
krystyna330 02.02.2014 14:04
ale pyszności mniam
bogusia19 02.02.2014 13:53
zjadłabym z chęcia
dodi 02.02.2014 13:36
na pewno przepyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak