Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizza na żytnim spodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

spód

mąka żytnia 140 gram
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyżeczka
woda ciepła 1/2 szklanki
drożdże suche 2 gram
ksylitol 1/2 łyżeczki
oliwa 6 gram

Dodatki

mozzarella 60 gram
szynka parmeńska 20 gram
szynka gotowana 40 gram
szpinak 6-7 liści

Przepis i sposób przygotowania na: pizza na żytnim spodzie

Mąkę i sól przesiać do miski. Z 1/2 szklanki wody odlać połowę do drugiej szklanki. Wsypać drożdże i ksylitol i zamieszać i odstawić do momentu pojawienia się piany czy też bąbelków. Gdy zaczyn będzie gotowy wlać do mąki i dodać oliwę i zagniatać. Dolewać po trochu wody która została. Zagniatać i zagniatać. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 30 min. Ja wstawiłam do otwartego piekarnika na 50 st. Trochę urosło.
Następnie ciacho na blat / stolnice lekko posypana mąka ryżowa.
Rozwałkować cienko. Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Posmarowałam 2 łyżkami pomidorów z puszki bez cukru. Posypałam bazylia czosnkiem i solą himalajska. Nałożyłam szynkę prosciutto i szynkę drobiowa. Oraz szpinak. I do piekarnika 200 st 7 minut. Po tym czasie wyjęłam. Położyłam mozzarelle i na kolejne 6 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 21.01.2017 20:50
ale smakowita

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak