Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cienkim cieście z jajkami i tuńczykiem posypana rzeżuszką
CIASTO:
Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki, roztrzepujemy trzepaczką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy olej, mąkę, sól i wyrabiamy dokładnie ciasto. Gotowe wałkujemy i przekładamy na blachę (34x34) wyłożoną papierem do pieczenia.
Cebulę kroimy w piórka, jajka w plasterki, tuńczyk osączamy. Boczek kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pizzę smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy tuńczyk, cebulę, jajka i boczek. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez 20 minut.
Gotową przed podaniem posypujemy świeżą rzeżuszką.