Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pirożki amaranusowe z fetą, papryką z sosem jogurtowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
Mąka z amarantusa 1/2 szklanki
jajko 2 szt.
woda 1/2 szkl.
papryka czerwona 1/2 szt.
cebula 1/2 szt.
ząbek czosnku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2/3 łyżeczki
jogurt grecki 150 gram
sól do smaku
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
feta 125 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pirożki amaranusowe z fetą, papryką z sosem jogurtowym

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną wsypujemy do miski, dodajemy mąkę z amarantusa, oliwę, jajo, sól i wodę - jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki pszennej, jeśli za gęste dodajemy jeszcze odrobinę wody - i zagniatamy elastyczne ciasto.

Odstawiamy na 30 min.
Krok 1 - Pirożki amaranusowe z fetą, papryką z sosem jogurtowym foto
2
Paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy bądź rozgniatamy a cebulę drobno szatkujemy.
Krok 2 - Pirożki amaranusowe z fetą, papryką z sosem jogurtowym foto
3
Ser rozgniatamy, dodajemy do niego 1/3 łyżeczki chili, paprykę, cebulę i czosnek. Mieszamy.
Krok 3 - Pirożki amaranusowe z fetą, papryką z sosem jogurtowym foto
4
Ciasto dość cienko rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty ok. 5x5cm.

Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję ciasta i sklejamy cztery narożniki razem na czubku, a potem powstałe boki.

W garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy pierożki.

Gotujemy 4-5 min od wypłynięcia.
Krok 4 - Pirożki amaranusowe z fetą, papryką z sosem jogurtowym foto
5
Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, 1/3 łyżeczki chili i solimy do smaku.

Pierożki podajemy z sosem jogurtowym.
Krok 5 - Pirożki amaranusowe z fetą, papryką z sosem jogurtowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.04.2014 08:58
bardzo smaczne
Granita 08.04.2014 14:07
bardzo wartościowy przepis
IZABELA29 27.02.2014 10:35
ale pysznie wyglądają
Kejti 09.02.2014 14:05
Bardzo ciekawy przepis .
MarchiochaKucharzy 03.02.2014 13:25
lubię każde pierogi:)te wyglądają super:)
Anna169Hosz 15.01.2014 22:24
Interesująca propozycja!
Rysia 14.01.2014 12:49
Czytałam kiedyś o niezliczonych dobrodziejstwach amarantusa Jest mało popularny,trzeba to nadrobić.
Rafał10 14.01.2014 11:17
świetne! Idealne nadzienie :)
Lukrecja29 14.01.2014 11:00
Bardzo ciekawe pierożki, nigdy takich nie jadłam. Muszą być pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak