Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny chlebek odrywany

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 260 g
mąka krupczatka 120 g
drożdże 30 g
jajko 2 szt
cukier 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczka
maślanka 3/4 szklanka
krojone pomidory 1 puszka
cukier 1,5 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 łyzka
olej 0,5 (ziołowy)
ser żółty 130 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny chlebek odrywany

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz ziołowym olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Pomidory gotujemy z cukrem i papryczką przez około 15 minut i odstawiamy do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i kroimy na około 15 kwadratów.

Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte kawałki smarujemy pikantnym sosem pomidorowym i posypujemy starym serem.

Nakładamy jeden kawałek na drugi i przekładamy je pionowo do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 x 10 cm).

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 06.07.2013 22:43
Ale wspaniałości! Muszę zrobić :)
iziona 05.07.2013 08:28
Robiłam kiedyś coś podobnego, ale chyba tak apetycznie nie wygladał
kasienka23 05.07.2013 07:18
nie jadłam jeszcze takiego, musi być pyszny!
iza0823 04.07.2013 23:11
koniecznie do zrobienia
lara 04.07.2013 22:52
wszystkie ciasta odrywane są aromatyczne i pyszne
migotka28 04.07.2013 22:04
smakowity ten chlebek musze zrobić:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak