Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne miodowe udka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka całe 5-6 sztuk
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
miód prawdziwy 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
olej lniany 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne miodowe udka

Mięso myję oddzielam pałki od podudzi,osuszam na ręczniku papierowym nacieram z każdej strony pieprzem i solą równomiernie. Do małej miseczki wlewam miód dodaję sos sojowy,i przeciśnięty przez praskę czosnek,wsypuję pieprz cayenne oraz słodką paprykę mieszam wszystko razem i tak powstałą marynatą nacieram mięso.Układam w naczyniu żaroodpornym,przykrywam folią i wstawiam na 3 godziny do lodówki aby mięso naszło składnikami z marynaty. Następnie wyjmuję z lodówki ogrzewam do temp pokojowej,wstawiam naczynie do nagrzanego piekarnika do 180*c i piekę około 1 godziny,w czasie pieczenia obracam mięso na drugą stronę .Podaję od razu gorące,najlepiej smakują z sosem czosnkowym. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 13.01.2014 15:29
pyszny pomysł
smakołyk 09.01.2014 23:11
Robię podobnie, ale bez miodu. Ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak