Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne kąski kurczaka w boczku

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś kurczka ok. 300 g
pikantny sos np salsa Harissa 1-2 łyżki
czosnek 1-2 ząbki
olej
sól do smaku
boczek 100 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne kąski kurczaka w boczku

Kroki postępowania

1
1.Pierś kurczaka pokroić w miarę równą kostkę np. (1,5 cm x 1,5 cm lub 2cm x 2cm ); Posolić;
2.W miseczce wymieszać łyżkę ( lub 2 wg preferencji smakowych) pikantnego sosu z olejem i posiekanym czosnkiem..
Krok 1 - Pikantne kąski kurczaka w boczku foto
2
dodać pokrojone mięso, wymieszać i odstawić na 1 h do lodówki..
Krok 2 - Pikantne kąski kurczaka w boczku foto
3
Po tym czasie każdy kawałek kurczaka owijać jedną warstwą cienkiutkiego plasterka boczku, niepotrzebny kawałek boczku odciąć i wykorzystać do następnego kąska;
Krok 3 - Pikantne kąski kurczaka w boczku foto
4
przypiąć wykałaczką i ustawiać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia aż do wykończenia składników.
Zapiec ok. 30 minut w temp. 180 stopni tuż przed podaniem;
Krok 4 - Pikantne kąski kurczaka w boczku foto
5
Smacznego!

Opcjonalnie można podać w towarzystwie różnych sosów;


Składniki na sosy (opcjonalnie): śmietana lub jogurt, czosnek, zioła, papryczka chili i słodka, majonez, sól do smaku;
sos czosnkowy – ząbek czosnku posiekać lub przepuścić przez praskę, w naczyniu wymieszać taką samą ilość majonezu i śmietany (np. 2łyżki śmietany i 2 łyżki majonezu), dodać czosnek, doprawić solą do smaku;
sos paprykowy –postępować jak poprzednio zastępując czosnek papryczką chili i słodką wg upodobać smakowych;
sos ziołowy – postępować jak w sosie czosnkowym zastępując czosnek dowolnymi ziołami np. rozmarynem, szałwią, ziołami prowansalskim;
Krok 5 - Pikantne kąski kurczaka w boczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 31.05.2014 13:04
świetne kąski i pięknie podane
norweska20 23.02.2014 00:11
apetycznie podane
Stenka 30.12.2013 16:42
fajna przystawka
Mysiunia 30.12.2013 15:56
świetna przekąska :)
kriko 30.12.2013 12:20
super przekaska
eMMe 30.12.2013 12:18
Mmm pychota:)
Olga_SK 30.12.2013 11:57
Miseczki na dipy są obłędne :)
gosia56 30.12.2013 10:46
na pewno super
Janina 30.12.2013 10:38
Świetny pomysł;)
dwa pokoje z kuchnią 30.12.2013 10:34
doskonała przekąska- a te naczynka do sosów po prostu boskie
Mniam 30.12.2013 10:20
Niby takie prosta przekąska, a efekt końcowy niesamowity. Rewelacyjnie podane.
aniagdz 30.12.2013 09:59
świetny przepis i bosko podane!
Krzysztof15 30.12.2013 09:42
bardzo smaczne
Łucja 30.12.2013 09:35
świetna przekąska!
krystyna330 30.12.2013 09:01
wygląda bardzo apetycznie
Megg 30.12.2013 09:01
rewelacyjna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak