Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijane kurczę pieczone:)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1,5 kg
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
olej 1 szkl
Czosnek suszony Prymat 2 łyżki
białe wino 200 ml
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pijane kurczę pieczone:)

Kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć. Przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany i olej połączyć razem, dołożyć ziele i listki. Tym natrzeć kurczaka i zostawić w chłodnym miejscu na minimum 3 godz, a najlepiej na noc. Układamy kurczaka w żaroodpornym naczyniu, podlewamy winem i zapiekamy ok 1,5 do 2 godzin w 180 stopniach. Pamiętajmy, aby polewać go co jakiś czas, aby pięknie się przyrumienił i nie był suchy.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 11.02.2014 14:58
pyszna kurka,taka lubię
Aannkaa82 31.01.2014 08:06
świetna nazwa :) a kurczak też na pewno peszny
Konczi 29.01.2014 16:29
super przepisik .. pijany ale smaczny ;)
mitek111 29.01.2014 16:28
takiej wersji jeszcze nie jadłam
jasiek 29.01.2014 16:03
o kurcze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak