Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pietruszkowy łosoś z łuskami

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Łosoś z łuskami pod pierzynką z serka pietruszkowego. Niech święta kojarzą nam się nie tylko z karpiem. Zresztą nie wszyscy lubią tą rybę dlatego mam dla was alternatywę która na pewno wam posmakuje. Danie jest lekkie do tego.Na świątecznym stole nie może zabraknąć różnych gatunków ryb.

Składniki:

marynata:

filet z łososia 500 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
marchewka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
ocet winny 3 łyżki

pasta:

oliwa extra virgin 3 łyżki
chrzan 1 łyżeczka
śmietana 30% 0.3 szklanki
serek kremowy 200 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pietruszkowy łosoś z łuskami

Zalewa:

Cebulę kroję w piórka, przekładam do garnka, dodaję ziele, liście laurowe, 1 łyżeczkę soli, kilka ziaren pieprzu, dodaję obraną marchewkę, wlewam około litra wody i gotuję wywar aż marchewka będzie miękka. Wyjmuję ją z garnka, do wywaru dodaję ocet winny i zagotowuję ponownie, wkładam łososia, powinien być cały przykryty marynatą, i odstawiam na trzy godziny nie gotuję go, nakrywam pokrywką. Ryba w zalewie dojdzie.

Pasta pietruszkowa:

Natkę pietruszki drobno siekam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę z oliwek, połowę serka i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem.

Do drugiej części serka dodaję chrzan, śmietanę, sól, pieprz i miksuję blenderem.

Rybę wyjmuję z zalewy na talerz i zostawiam na 30 minut aż puści soki zalewy. Układam ja na półmisku skórą do dołu, smaruję pastą pietruszkową, na to pasta chrzanowa. Ogórka kroję na pół wzdłuż, a potem na bardzo cienkie plastry. Układam na rybie w formie łusek, zaczynam od ogona ryby. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, wlewam szklankę gorącej i rozpuszczam. Jak zacznie lekko tężeć ale będzie jeszcze płynna polewam rybę. Wstawiam do lodówki do stężenia. Dekoruje marchewką i natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 20.12.2019 11:58
Jaka fajna rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak