Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oliwa 6-7 łyżek
masło 15 gram
szalotki 2 sztuki
cukier brązowy 1/2 łyżeczki
tłusta śmietana 2 łyżki
piersi z kurczaka 1-2 sztuki
sól
pieprz
cydr 150 wytrawny
jabłka 2 kruche, czerwone

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka z jabłkami

Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i masła wsypałam obrane i posiekane szalotki.Smażyłam na średnim ogniu 3-4 minuty aż zmiękły. Umyte jabłka osuszyłam, pokroiłam na ćwiartki a następnie usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plasterki. Wrzuciłam je na patelnię i posypałam cukrem.Smażyłam na zwiększonym ogniu aż jabłka nabrały złotawego, karmelowego koloru. Na osobnej patelni dolałam 2 łyżki oliwy z oliwek,wrzuciłam mięso i smażyłam na średnim ogniu ok. 6 minut, obracając w czasie smażenia. Mięso polałam cydrem.Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam bez przykrycia ok 10 minut mieszając od czasu do czasu na słabym ogniu. Kiedy mięso jest gotowe ( wypływać zacznie z niego klarowny sok) dolałam śmietanę.Przyprawiłam solą,pieprzem.Na koniec wrzuciłam cebule z jabłkami.Wymieszałam.Podawałam od razu z całymi ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak