Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w panierce ze smażonymi ziemniakami i kwaszonym burakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki na kurczaka

pierś z kurczaka 4 szt
jajko 5 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 0,5 opakowania
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g
olej do smażenia 100 ml

składniki na kwaszone buraki

buraki 1 kg
woda ciepła 2 l
sól 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 6 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szt
ząbek czosnku 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt

składniki na ziemniaki

ziemniaki ugotowane 8 szt
olej do smażenia 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w panierce ze smażonymi ziemniakami i kwaszonym burakiem

Kroki postępowania

1
Obrane buraki kroimy na mandolinie lub nożem w cienkie plastry. Układamy w glinianym naczyniu. Dodajemy pokrojone w kawałki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajemy dwie łyżki soli i mieszamy. Zalewamy buraki wodą i odstawiamy na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Zakrywamy górę garnka lnianą ściereczką.
Krok 1 - Pierś z kurczaka w panierce ze smażonymi ziemniakami i kwaszonym burakiem foto
2
Piersi z kurczaka myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy przyprawą do kurczaka z obu stron. Rozbijamy jajka. Obtaczamy w jajkach potem w bułce tartej. Czynność powtarzamy dwa razy.
Krok 2 - Pierś z kurczaka w panierce ze smażonymi ziemniakami i kwaszonym burakiem foto
3
Smażymy piersi z kurczaka na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Proces smażenia powinien zając około 5-6 minut na stronę.
Krok 3 - Pierś z kurczaka w panierce ze smażonymi ziemniakami i kwaszonym burakiem foto
4
Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Krok 4 - Pierś z kurczaka w panierce ze smażonymi ziemniakami i kwaszonym burakiem foto
5
Odcedzamy ziemniaki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 5 - Pierś z kurczaka w panierce ze smażonymi ziemniakami i kwaszonym burakiem foto
6
Wykładamy pokrojone buraki, kurczaka oraz obok ziemniaki które doprawiamy solą.
Krok 6 - Pierś z kurczaka w panierce ze smażonymi ziemniakami i kwaszonym burakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak