Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior ugotowany 1/4 sztuki
bazylia świeża 1/2 pęczka
cebula 1/2 sztuki
olej do smażenia
pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
podgardle wędzone 50 g
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
kostka mięsna 1 sztuka
śmietana kremówka 1/3 szklanki
mąka pszenna 1 czubata łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie

Kroki postępowania

1
Kalafior przełożyć do miski blendera. Dodać do niego bazylię i podgardle, zmiksować niezbyt dokładnie.
Krok 1 - Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Krok 2 - Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie foto
3
Mięso pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem z masą kalafiorowo-bazyliową.
Krok 3 - Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie foto
4
Dodać też trochę soli i zioła. Smażyć, często mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 4 - Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie foto
5
Wlać 1,5 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Gotować na małym ogniu baz przykrycia ok. 10 minut.
Krok 5 - Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie foto
6
Mąkę rozmieszać ze śmietaną i pół szklanki zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. z ugotowanym ryżem.
Krok 6 - Pierś z kurczaka w bazyliowo-kalafiorowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 18.07.2016 20:49
muszę zrobić
Habibi 18.07.2016 17:06
robię podobne sosy na bazie kalafiora
w mojej kuchni 18.07.2016 11:57
dla mnie pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak