Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka otulona francuskim płaszczem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
ciasto francuskie 275 g
ser radamer 10 dag
cebula biała 1 sztuka
zioła włoskie do smaku
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżeczki
oliwa 6 łyżek
jajko 1 sztuka
sezam 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka otulona francuskim płaszczem

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka myję osuszam ręcznikiem papierowym,kroję wzdłuż na dwie części nacieram dwoma łyżkami oliwy z każdej strony,posypuję równomiernie ziołami włoskimi i przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem. Tak zamarynowane mięso wkładam do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z resztą oleju i obsmażam mięso na rumiano z każdej strony na dużym ogniu,potem ogień zmniejszam i wrzucam, pokrojoną w kosteczkę cebulkę i trzymam na ogniu aż się zeszkli.odstawiam do lekkiego wystudzenia. Ciasto francuskie dzielę na dwie częsci i na każdej kroję paski w poprzek ciasta. Piekarnik rozgrzewam do 210*c.
Krok 1 - Pierś z kurczaka otulona francuskim płaszczem foto
2
Na każdym cieście układam po sztuce mięsa razem z cebulką dodaję pokrojony w cienkie paseczki lub starty żółty ser i zawijam w ciasto tak jak warkocz. Całość smaruję rozkłóconym jajkiem posypuję równomiernie sezamem i wkładam do nagrzanego piekarnika zmniejszam temp do 200*c i piekę około 25 minut aż ładnie się zarumieni.
Krok 2 - Pierś z kurczaka otulona francuskim płaszczem foto
3
Podaję pokrojone w grube plastry z ziemniakami gotowanymi i bukietem surówek. Smacznego!
Krok 3 - Pierś z kurczaka otulona francuskim płaszczem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 21.12.2013 22:07
rybkę też można tak zrobić
Kolorowa 02.12.2013 21:45
To interesująca propozycja ;)
Olga_SK 02.12.2013 12:49
Mega apetyczne danie :)
Mniam 02.12.2013 10:07
Takie dania są super.
joanna30 02.12.2013 09:42
Tak jeszcze nie robiłam ale musi być pysznie :)
Duusiak 02.12.2013 09:28
Rewelacja:)
aniagdz 02.12.2013 09:26
pyszny przepis!:)
sara1 02.12.2013 08:50
świetnie zrobiona pierś
Wiesława1 02.12.2013 07:53
pyszne mięsko
migotka28 01.12.2013 22:42
fajne jedzonko
brioszka 01.12.2013 22:08
mmm uwielbiam takie dania! :) pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak