Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z kaszą podrobami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka luksusowa 1 kg
żółtko jajek 2
oliwa 2 łyżki
woda 1,5 szklanki
kasza gryczana 1 szklanka
marchew 3
zmalec ze skwarkami 2 łyżki
płucka 4
serduszka 4
wątróbka 4
nerk 8
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z kaszą podrobami

Podroby z 4 królików myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Do podrobów dodajemy obraną marchew. Kaszę gotujemy na sypko i dodajemy 2 łyżki smalcu ze skwarkami. Gdy podroby się ugotują wrzucamy wraz z marchewkami do rozdrabniacza i robimy z nich pastę. Następnie mieszamy ją z kaszą gryczaną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z mąki, wody, jajek i oliwy zagniatamy ciasto. Wałkiem rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i wykrawamy kółka. Do każdego kółeczka nakładamy farsz i lepimy jak pierogi. W dużym garnku gotujemy wodę, wlewamy 1 łyżeczkę oleju i solimy. Gdy woda się zagotuje wkładamy pierożki i gdy wypłyną wyławiamy. Gdy pierożki wystygną smażymy je na rozgrzanym oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 04.01.2014 18:47
super sa te pierożki
dodi 04.01.2014 18:25
apetyczne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak