Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ziemniaczano-selerowe z fetą
Poprzedniego dnia ugotować seler w skórce, ostudzić, obrać i zetrzeć na drobnych lub średnich oczkach tarki.
Ziemniaki ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, odcedzić, lekko odparować i ubić tłuczkiem lub na gorąco przecisnąć przez praskę - pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ziemniaki połączyć z selerem, doprawić dużą ilością pieprzu, mieloną kozieradką i sporą ilością suszonej granulowanej cebuli.
Na koniec dodać ser feta utarty na tarce.
Masę dokładnie wyrobić i ew. lekko dosolić do smaku solą selerową.
Farsz wstawić na noc do lodówki.
* CIASTO:
Mąkę pszenną dokładnie wymieszać z owsianą (można je razem przesiać) w sporem misce - zrobić dołek i wlać mocno ciepłe mleko oraz większość wody. Wszystko wymieszać i dołożyć surowe żółtko - ciasto zagnieść dolewając resztę wody w razie konieczności.
Ciasto z miseczką włożyć do worka foliowego i pozostawić w temp. pokojowej na 30-45 minut.
Wypoczęte ciasto rozwałkować niezbyt cienko na blacie lekko podsypanym mąką, wyciąć krążki ulubionej wielkości i nadziać przygotowanym farszem ziemniaczano-selerowym.
Pierogi gotować porcjami w lekko osolonej gorącej wodzie, nie dopuszczać do mocnego wrzenia.
Podawać z rozpuszczonym świeżym masłem lub masłem klarowanym, z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.