Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 250 ml
mąka pszenna 0,5 kg
masło 0,5 kostki
jaja 2 sztuki
sól szczypta
szpinak świeży 500 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
masło/margaryna do smażenia
czosnek do smaku
tymianek do smaku
twaróg 200 (półtłusty)
twaróg 180 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem

Kroki postępowania

1
1. CIASTO na pierogi:
- 250ml mleka wraz z 1 żółtkiem, 1/4kostki masła oraz szczyptą soli zagotowujemy. Jak wszystko się rozpuści i wymiesza ściągamy z ognia i wlewamy do miseczki, stopniowo dodajemy mąki i mieszamy.
Ciasto oczywiście możemy zrobić inne. Każdy z was pewnie ma swoje ulubione więc nie narzucam - liczy się farsz :)
Krok 1 - Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem foto
2
FARSZ:
1. Odrobinę masełka rozpuszczamy na patelni.
Krok 2 - Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem foto
3
2. Dodajemy umyty i wysuszony szpinak, dusimy aż zmięknie, pod koniec dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. (Zależy kto jak bardzo lubi czosnek. Moja cała rodzinka jest czosnkowa dlatego poszła mi na całość cała mała główka czosnku. Nie był za ostry stąd ilość).

3. Szpinak dusimy aż odparuje woda albo na sitku go odsączamy.
Krok 3 - Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem foto
4
4. Szpinak wraz z twarogiem tłustym i półtłustym mielimy, mieszamy i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Gdy smak będzie nam już odpowiadał wbijamy jedno jajko i wszystko razem mieszamy.
Krok 4 - Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem foto
5
5. Z ciasta szklanką odciskamy kółeczka i lepimy pierożki (można też maszynką to pierogów wtedy wychodzą ładne wzorki).

6. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju. Wrzucamy pierożki do wrzątku, gotujemy chwilę od wypłynięcia.

7. Odrobinę masełka rozpuszczamy, dodajemy tymianek i mieszamy. Powstanie nam super polewa do pierożków.
Krok 5 - Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem foto
6
8. Pierożki polewamy masłem z tymiankiem. Podczas jedzenia delektujemy się wspaniałym zapachem tymianku, oryginalnym smakiem pierożków i pięknem żywych kolorów nadzienia :)

SMACZNEGO :)
Krok 6 - Pierogi ze szpinakiem i białym serem polane tymiankowym masełkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 31.12.2012 16:29
ostatnio polubiłam szpinak, wiec pewnie sa bardzo dobre
Bernadeta 01.12.2012 13:42
bardzo takie lubie
Lemon 30.11.2012 20:23
wyszły piękne
gosia56 30.11.2012 16:19
takich jeszcze nie robiłam .
Zdzisław 30.11.2012 15:34
dobre i bardzo lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak