Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z suszonymi śliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl
jajko 1 szt
sól szczypta
woda 1/2 szkl
olej 3 łyżki
śliwki suszone 120 g
masło 3 łyżki
mak suchy do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z suszonymi śliwkami

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować na cienki placek. Kubkiem wyciąć krążki, nakładać po 1,5 śliwki i skleić pierogi. Wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzić i przelać zimną wodą aby się nie sklejały. Polać roztopionym masłem i posypać suchym makiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 28.09.2017 23:47
Na pewno są smaczne;)
bietka 28.09.2017 15:37
na pewno pyszne :)
jejkuchnia 28.09.2017 14:34
Ciekawe jak smakują, jeszcze nie miałam okazji takich spróbować. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak