Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z makiem i bakaliami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz: mak 200 g
mleko 200 g
cukier 200 g
migdały 150 g
orzechy laskowe 150
orzechy nerkowca 150
miód 2 łyżki
rodzynki 100 g
suszone śliwki kalifornijskie 50 g
ananas kandyzowany 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z makiem i bakaliami

Farsz:
200 g maku, mleko, cukier
150g migdałów, orzechów laskowych, nerkowca
2 łyżki miodu
100g rodzynek
50g suszonych śliwek, ananasa kandyzowanego
Ciasto:
1kg mąki pszennej
200g mąki pełnoziarnistej
2łyżeczki soli
ciepła woda(ile zabierze)


Mak wsypać do garnka zalać go mlekiem i gotować około 3 minuty.
Następnie wyłożyć go na sitko z drobnym oczkiem by się odsączył, ale
nie dłużej niż 3 godziny. Zmielić. Pierwsze mielenie sam mak a przy
drugim mielimy razem z cukrem. Proporcja 2:1 mak cukier. Do przygotowanego
maku dodajemy miód i wszystkie bakalie, mieszamy na jednolitą masę.
ciasto: do miski wsypujemy mąki, sól, dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy
ciasto. Jak będzie elastyczne wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką
i wyrabiamy aż nie będzie kleić się do rąk. Rozwałkowujemy i
wykrawamy formą lub szklanką placuszki. Na środku układamy farsz i
formujemy pierogi. Gotujemy w wodzie z solą i odrobiną oleju. Podajemy z
bitą śmietaną i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 30.12.2013 00:07
takich jeszcze nie jadłam...muszę spróbować
Kuchenka 29.12.2013 20:33
o, jak dla mnie coś nowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak