Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszanką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
masło 1 łyżeczka
gorąca woda 1/2 szklanki
woda zimna 1/2 szklanki
sól do smaku

Farsz

kaszanka 400 gram
suszone pomidory 8 połówek
boczek wędzony 2 plastry
cebula 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszanką

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, dodać masło i gorącą wodę. Mieszać widelcem.
Następnie dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne miękkie ciasto. Ilość wody zależy od stopnia wilgotności mąki. Przykryć ciasto ściereczką i niech odpocznie kilka minut.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć z odrobiną oleju z pomidorów. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem lekko zrumienić. Dodać kaszankę i pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę smażyć, gdy kaszanka się rozpadnie, nadzienie gotowe. Przed lepieniem nadzienie schłodzić. Jeżeli kaszanka była słabo doprawiona to doprawić do smaku pieprzem i solą.
Ciasto cienko wałkować, wycinać szklanką, nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką z boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 04.05.2017 08:45
smaczne pierogi
w mojej kuchni 04.05.2017 00:16
same pyszności
halina17 03.05.2017 21:01
Dobre pierogi :)
adelajda 03.05.2017 17:44
lubię takie pierogi
Róża1 03.05.2017 15:41
ciekawy pomysł !! moje smaki :-)
stokrotka 03.05.2017 15:16
ale smakowicie się prezentują!!!
Wiesława1 03.05.2017 15:07
Ciekawe smaki
Wafelek2601 03.05.2017 15:01
Ciekawy pomysł
KORAL 03.05.2017 14:51
Super, uwielbiam takie pierożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak