Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:
Ciasto:
Dodatki:

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Farsz :
500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych podgrzybków
1 duża cebula
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
3 łyżki oleju

Farsz : Suszone grzyby zalać w garnku gorącą wodą, moczyć przez godzinę i ugotować. Odcedzić, przestudzić i drobno posiekać. Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować bez przykrycia aby nie była gorzka. Przestudzić, odcedzić i posiekać. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i usmażyć. Wszystkie składniki farszu umieścić w misce, doprawić do smaku i wymieszać.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
2
Ciasto :
500 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
1 szk gorącej wody
1 jajko
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

Ciasto : Do miski przesypać mąkę, dodać do niej sól i wymieszać. Wlać gorącą wodę, lekko połączyć ciasto a potem wlać jajko rozbełtane razem z olejem. Wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Ciasto wałkować wałkiem do ciasta na cienkie placki, wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi układać na ściereczce i przykrywać je drugą aby pierogi nie wysychały.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
3
W garnku ugotować sporą ilość wody, posolić ją, ponownie zagotować i wkładać porcjami pierogi na wrzątek. Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia w zależności od grubości ciasta. I tak postępować aż wszystkie pierogi ugotujemy.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
4
Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i podawać z dowolną surówką.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 06.12.2013 19:06
mniam pyszności
Gary Michy 05.12.2013 23:02
Uwielbiam pierogi :) !!!
Niki22 05.12.2013 21:03
pychotka sama robię podobne :))
Małgorzata106 05.12.2013 20:15
przepyszne
stokrotka 05.12.2013 19:15
ale pyszne pierożki
Adamorek 05.12.2013 18:46
wspaniałe do barszczu
eMMe 05.12.2013 18:37
Uwielbiam jeść takie pierogi:)
V_kuchareczka 05.12.2013 18:30
smakowicie wyglądają
norweska20 05.12.2013 18:11
warte wypróbowania na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak