Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą, grzybami i śliwkami wędzonymi

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ FARSZ

kapusta kiszona 1,5 kg
grzyby suszone 2 szkl.
śliwki wędzone 200 g
Liść laurowy suszony Prymat 3-4
Ziele angielskie całe Prymat 8-10 kulek
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Kminek mielony Prymat do smaku
cebula biała 2-3 duże
Pieprz czarny mielony Prymat
smalec

~ CIASTO

mąka pszenna 4 szkl.
gorąca woda 1,5 szkl.
smalec 2 łyżki

Porada

Jeśli nie mamy Sitka do mielenia o duzych oczkach to można farsz posiekać długim ostrym nożem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą, grzybami i śliwkami wędzonymi

Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Ugotować do miękkości. Nadmiar wywaru odlać albo odparować.
Grzyby suszone namoczyć na kilka godzin i ugotować dodając pod koniec śliwki wędzone. Pozostawić w wywarze do ostygnięcia, a następnie grzyby i śliwki odcisnąć zachowując wywar.
Cebulę pokroić dość drobno i zrumienić na smalcu. Dodać do kapusty razem z grzybami i śliwkami - zmielić przed sitko o dość dużych oczkach.
Farsz doprawić pieprzem czarnym i ziołowym, solą oraz zmielonym kminkiem. Przesmażyć na smalcu, dolac wywar grzybowo-śliwkowy, odparować i pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Z mąki pszennej i gorącej wody z rozpuszczonym smalcem wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Nakryć miską i pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu.

Z ciasta rozwałkowanego niezbyt cienko wycinać krążki, nadziewać przygotowanym farszem i dokładnie sklejać.
Gotować w lekko osolonej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 09.12.2016 17:55
Zapraszam na parapetowke w drugi dzień świat to sprobujecie tych pierogow w moim wykonaniu.
kasia.s 05.12.2016 14:51
Ale apetycznie się prezentują, aż krzyczą "Zjedz mnie" ;)
MonikaW 04.12.2016 13:44
kiedyś jadłam podobne pyszne :)
kierowca bombowca 04.12.2016 11:39
Ale smaczne pierożki no i nietypowe z tymi śliwkami :-)
gosia56 04.12.2016 10:17
na pewno pyszne takie pierogi chociaż ze śliwką bardzo lubimy ale takich jeszcze nie robiłam ;)
Konczi 03.12.2016 20:36
świetne pierożki
Aleksandra/Olcia 03.12.2016 18:03
uwielbiam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak