Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z czerwoną soczewicą.

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
sól do smaku
olej do smażenia
soczewica czerwona 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z czerwoną soczewicą.

CIASTO:
1 kg mąki pszennej
ok. 2 szkl. ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
sól

1. Mąkę przesiać do dużej miski, w mące robimy "dziurkę', w którą wlewamy część wody, olej, jajko i sól.
2. Wyrobić ciasto na gładką, sprężystą masę. W razie potrzeby dolewamy wody.
3. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zalepiamy.

FARSZ:
1. Soczewicę lekko rozgotowujemy - tak, by powstało z niej puree.
2. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni.
3. Papryczkę drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu, aż cebula zmięknie.
4. Puree mieszamy z cebulą i papryczką, doprawiamy solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 30.12.2013 21:24
Lubię pierogi. Ale z takim farszem nie jadłam. Na pewno wypróbuję.
Klausia 01.12.2013 17:10
jeszcze nigdy nie jadłam soczewicy :D ale już kupiłam chociaż ;)
Skoter 21.08.2013 17:30
fajny przerpis
Stenka 10.06.2013 08:29
Robiłam też takie, dobre też z dodatkiem kiszonej kapusty
matesko 04.06.2013 10:32
jadłam i polecam
nogawkuchni 03.06.2013 16:56
Uwielbiam pierogi z soczewicą,soczewica jest świetnym zastępnikiem dla mięsa,pierogi z soczewicą to znakomita alternatywa dla pierogów mięsnych,też planuję zrobić pierogi z farszem z soczewicy na dniach,a Twój przepis dodatkowo mnie do tej czynności zmotywował,Twoje pierożki wyglądają bardzo smakowicie.
jozefinach 03.06.2013 13:34
Uwielbiam pierogi, ale nigdy nie dodawałam do farszu soczewicy. Podoba mi się Twój pomysł.
marcia7 03.06.2013 12:15
ciekawy farsz z soczewicy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak