Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:
ugotowanych ziemniaków 350 g
serka śmietankowego 300 g
( z wiaderka )
wędzonego boczku 350 g
( parzonego )
Ciasto:
mąki pszennej typ 450 500 g
+ do podsypywania
ok. 300 ml gorącej wody
soli 1 łyżeczka
DODATKOWO:
cebula 1
olej 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami

Kroki postępowania

1
Farsz :
Ugotowane ziemniaki ( miałam z poprzedniego dnia ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z serem. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni a potem wyłowić go z wytopionego tłuszczu i wrzucić do zmielonego sera i ziemniaków. Na tłuszczu z boczku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę tę do farszu i dodatkową. Część wrzucić do miski a część zostawić do okraszenia pierogów. Składniki farszu doprawić i wymieszać farsz.
Krok 1 - Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami foto
2
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej oraz wlać wodę i widelcem przemieszać składniki. Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto dzielić na kawałki, rozwałkowywać na cienkie placki i wycinać np. szklanką kółka.
Krok 2 - Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami foto
3
Na środek krążka nakładać łyżeczką maczaną w zimnej wodzie ( farsz ma kleistą konsystencję i to ułatwi nakładanie do na krążki ) i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi układać na ściereczce i zakrywać je drugą aby nie wysychały. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia a potem wyjmować je łyżka cedzakową na natłuszczoną blaszkę lub talerze.
Krok 3 - Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami foto
4
Pierogi podawać z podsmażoną cebulką i np. surówką z kiszonej kapusty.
Krok 4 - Pierogi z boczkiem, serem i ziemniakami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 20.07.2013 09:28
Pychoteczka :)
Pyszota 19.07.2013 20:40
super pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak