Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi selerowe
Cebulę posiekać i zeszklić na 3 łyżkach masła, lekko zrumienić, dodać starty seler i doprawić - podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości, stale mieszając, a na końcu odparować zupełnie cały płyn.
Kiedy seler przestygnie doprawić go posiekanym koperkiem.
Łyżkę masła rozpuścić we wrzącej wodzie i dolać ciepłe mleko.
Tak przygotowanym płynem zaparzyć mąkę pszenną i zagnieść niezbyt twarde ciasto, jak na tradycyjne pierogi.
Odłożyć na pół godziny nakryte ściereczką, aby odpoczęło.
Wałkować podsypując mąką - szklanką wycinać krążki i faszerować przgotowanym selerem, zlepiać bardzo dokładnie.
Gotować jak każde pierogi - w dużej ilości lekko osolonego wrzątku.
Gotowe pierogi podawać ze zrumienioną, na skwarkach lub na maśle klarowanym, cebulą.