Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi na ciężkie czasy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
maka do podsypywania 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
ziemniaki 3 sztuki
cebula 4 sztuki
olej roślinny 2 łyżki
pieprz mielony 1 szczypta
natka pietruszki 2 łyżki
woda 1,2 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi na ciężkie czasy

Kroki postępowania

1
- utłuc ziemniaki na puree
- cebule pokroić w pól plasterki i usmażyć na złoto na 4 łyżkach oleju
-zmieszać ziemniaki z 2/3 cebuli( reszta zostanie do okraszenia ) i doprawić solą i pieprzem
Krok 1 - Pierogi na ciężkie czasy foto
2
-z farszu uformować 20 kulek ( w wersji mini 40 kulek )
Krok 2 - Pierogi na ciężkie czasy foto
3
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Na blat wsypać trochę mąki i na nią wyłożyć ciasto. Wyrabiać rękami ( uwaga bo jest gorące ) podsypując mąką .Ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
Krok 3 - Pierogi na ciężkie czasy foto
4
ciasto podzielić na 20 części ( na mniejsze 40 części )
Krok 4 - Pierogi na ciężkie czasy foto
5
każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek ( lub wałkować i wycinać szklanką )
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
Krok 5 - Pierogi na ciężkie czasy foto
6
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku po kilka sztuk aż wypłyną
-wyjmować łyżka cedzakową i podawać okraszone pozostałą cebulką

Pierogi są duże - lekko nie foremne ( bo nie wałkuję - ale można ) . Normalnie można zrobić mniej ciasta lub dołożyć farszu i zrobić więcej małych pierożków .Ale chciałam pokazać jak można bardzo tanim kosztem zrobić obiad . Pierogi są tak syte , że ja więcej niż 5-6 nie dam rady zjeść .

*Jeśli nie gotujemy pierogów bezpośrednio po zrobieniu , lub robimy ich większą ilość to tackę z pierogami trzeba przykryć ściereczką lub folią spożywczą by ciasto nie obeschło.

**Jeśli chcemy pierogi zamrozić to po ugotowaniu powinny ostygnąć , potem trzeba je lekko natłuścić roztopionym masłem lub olejem i dopiero układać na papierowej tacce lub w pojemniku pojedynczą warstwą ( jeśli chcemy zamrozić więcej to na pierwszej warstwie trzeba położyć folię a dopiero na niej następne pierogi ).Tak ułożone pierogi nie skleją się .

***Jeśli chcemy ugotowane pierogi podsmażyć na rumiano to lepiej jest ugotować je wcześniej , ostudzić , przykryć folią spożywczą i tak zostawić do chwili podsmażenia ( świeżo ugotowane pierogi rozpadają się w czasie podsmażania ).
Krok 6 - Pierogi na ciężkie czasy foto
7
Jak nam budżet trzeszczy w szwach nie ma jak pierogi . W zasadzie mogą być za grosze. Zależy czego użyjemy do farszu . Ja jestem zwolennikiem wykorzystywania do pierogów tego co nam zostanie ( mięso z zupy , szpinak duszony, ziemniaki z obiadu , garstka ugotowanej kaszy itd. ). Dokładamy do tego coś ( lub nie ) . Wymyślamy atrakcyjny sposób doprawienia i podania . I już nikt nie wpadnie na to , ze mamy ,, bryndzę " w kieszeni . A tak poważnie nie lubię jak mi się coś marnuje i na prawdę lubię takie proste dania.

Przepis i większość zdjęć z archiwum bo jeszcze tych pierogów na blog nie wstawiałam , a że dziś robiłam na szybko z wczorajszych ziemniaków to pstryknęłam tylko główne zdjęcie od nowa.
Krok 7 - Pierogi na ciężkie czasy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

6zer
6zer 26.11.2013 11:03
smaczne, uwielbiam wszystkie pierogi
Kuchenka 25.11.2013 22:41
z czym by nie były, zawsze to pierogi, a najlepsze cieplutkie :D
jasiek 25.11.2013 17:51
takie ciężkie czasy to mogą być
nogawkuchni 25.11.2013 16:02
Pyszne pierogi ze smakowitym farszem,oj chętnie bym zjadła,bardzo apetycznie się prezentują i z pewnością są świetne w smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak