Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi Eli z kaszą gryczaną

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przygotowałam pierogi z kaszą gryczaną. do farszu oprócz kaszy dałam ser fata, por, seler naciowy i skwarki boczku.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 1 kg
jajko 2 szt.
gorąca woda 500 ml

Farsz:

kasza gryczana 30 dag
boczek wędzony 30 dag
por 1 szt.
selera naciowego 3 gałązki
ser feta 27 dag
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 5 szczypt

Omasta:

boczek wędzony 30 dag
duże cebule 2 szt.
Smalec wieprzowy 3 duże łyż.
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Porada

Pierogi dokładnie zlepić i gotować na małym ogniu żeby się nie rozgotowały i nie rozkleiły.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi Eli z kaszą gryczaną

Przygotowanie farszu:

1
Ser typu feta pokroić w kostkę.
Krok 1 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
2
Łodygi selera opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, obrać z włókien i pokroić.
Krok 2 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
3
Z pora usunąć uszkodzone warstwy. Przekroić pora wzdłuż na pół, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno pokroić.
Krok 3 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
4
Z pora usunąć uszkodzone warstwy. Przekroić pora wzdłuż na pół, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno pokroić.
Krok 4 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
5
Suchą patelnię nagrzać, włożyć pokrojony w kostkę boczek i smażyć aż powstaną skwarki. Skwarki wyjąć łyżką cedzakową do miski. Tłuszcz zostawić do omasty.
Krok 5 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
6
Do kaszy dodać seler, ser, boczek i por.
Krok 6 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
7
Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 7 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto

Przygotowanie omasty:

1
Cebule obrać z łupinek i pokroić.
Krok 1 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
2

Boczek do omasty pokroić w kostkę.

Krok 2 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
3

Do patelni z tłuszczem ze smażenia boczku do farszu dodać smalec i rozgrzać.

4
Dodać pokrojony boczek i smażyć aż zrobią się skwarki.
5
Do boczku dodać cebulę i jeszcze smażyć aż cebula się lekko zrumieni.

Przygotowanie ciasta:

1
Do dużej miski przesiać mąkę. Jajka rozbełtać i dodać do mąki.
Krok 1 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
2
Stopniowo wlewać do mąki gorącą wodę i wyrabiać elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na pół godziny.
Krok 2 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto

Przygotowanie pierogów:

1
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka dużą szklanką.
Krok 1 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
2
Na krążkach ciasta rozłożyć farsz.
Krok 2 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
3

Połowę brzegu każdego krążka zwilżyć wodą i lepić pierogi.

Krok 3 - Pierogi Eli z kaszą gryczaną foto
4

Wrzucać pierogi partiami do osolonego wrzątku i gotować około 10-15 minut od wypłynięcia.

5
Gotowe pierogi rozłożyć na talerze i okrasić boczkiem z cebulką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.08.2019 12:38
Też takie robię i polecam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak