Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegate chlebki

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka razowa 400 gram pszenna
mąka pszenna 700 gram typ 550
siemię lniane 50 gram
płatki owsiane 3/4 szklanki
mak 50 gram
drożdże 8 dag
olej 3-4 łyżki
woda ok 3,5 szklanki
sól 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

Porada

Przepis jest naprawdę prosty, więc polecam wszystkim, a zwłaszcza tym , którzy jeszcze chleba nie piekli.

Przepis i sposób przygotowania na: Piegate chlebki

Kroki postępowania

1
W szklance wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 0,5 szklanki mąki. Dokładnie wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.
Miedzy czasie mieszamy ze sobą mąki.
Krok 1 - Piegate chlebki foto
2
W oddzielnej misce mieszamy mak, siemię lniane oraz płatki.
Krok 2 - Piegate chlebki foto
3
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąki, wymieszane ziarna oraz olej. Następnie dodajemy stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto około 15 minut. Ciasto powinno być dość gęste, powinno odchodzić od ręki i garnka.
Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Krok 3 - Piegate chlebki foto
4
Wyrośnięte dzielimy na 2 części i przekładamy do przygotowanych foremek.
Krok 4 - Piegate chlebki foto
5
Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi.
Chlebki pozostawiamy na kilka minut by podrosły. Podrośnięte pieczemy około 1 godziny w 180˚C.
Gotowe wyjmujemy i studzimy (najlepiej na kratce).
Krok 5 - Piegate chlebki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 27.01.2015 14:53
EXTRA CHLEBEK
IKrakowianka 27.01.2015 12:48
samo zdrowie
Franciszek 27.01.2015 12:47
Warto wyprõbować
IZABELA29 27.01.2015 11:57
domowe wypieki to jest to co lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak