Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony w rękawie udziec z kozy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Mięso kozie jest bardzo delikatne, kruche, lekko odchodzi od kości bez użycia noża, smakuje lepiej od wieprzowiny, przypomina mi trochę cielęcinę...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

mięso kozie 2.3 kilograma
przyprawa do gyrosa 1 opakowanie
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 0.5 szklanki
cebula 2 sztuki
śmietana 12% 100 mililitrów
mąka pszenna 2 łyżki
woda 2 szklanki
przyprawa w płynie 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony w rękawie udziec z kozy

Udziec kozi opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski.

Przyprawy, olej, sól ziołową, pieprz ziołowy umieścić w misce, dokładnie wymieszać i natrzeć udziec z każdej strony, schować do lodówki najlepiej na całą noc.

Udziec włożyć do rękawa, dodać połówki cebul, włożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 220°C, grzanie góra/dół, piec 30 minut.

 

zmniejszyć temperaturę na 190°C i piec dalej ok. 60 minut, pod koniec rozciąć rękaw i w 150°C termoobieg piec z 10 minut.

 

 

Powstały wywar przelać do garnuszka, śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać i mieszać do zagęszczenia sosu, do smaku przyprawić przyprawą w płynie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.01.2019 13:58
No to super takie sprawdzone mięsko.;)
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:47
Mięsko wygląda smacznie i na pewno tak smakuje,ale jeszcze nigdy nie jadłam.;)
w mojej kuchni 02.01.2019 13:16
my też 1 raz jedliśmy, polecam, smaczne bardzo, znajomy ma kozy i mamy sprawdzone od niego mięsko...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak