Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina
Cebulę zeszklij na 1 łyżce oleju, po czym dodaj pieczarki i smaż na dosyć dużym ogniu, mieszając przez ok.5 minut.
W rondelku na średnim ogniu rozpuść masło i wsyp mąkę. Smaż zawartość mieszając przez minutę, po czym wlej zimny bulion i stale mieszając gotuj aż sos zgęstnieje.
Do powstałego sosu dodaj koncentrat pomidorowy, cebulę i pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj i odstaw.
Filety halibuta obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia, po czym ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Gorący sos wymieszaj z winem i śmietaną, po czym polej przygotowane filety i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 5-7 minut.
Podawaj ryby gorące np. na puree ziemniaczanym.