Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony bakłażan z warzywami, kurczakiem i mozzarellą

5.0
(56)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dzisiaj zapraszam na pieczonego bakłażana, faszerowanego warzywami, kurczakiem i serem mozzarella. Całość jest niezwykle pożywna, smaczna i aromatyczna. Warto sięgać w swojej diecie po bakłażany, gdyż są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy i składników mineralnych.

Składniki:

SKŁADNIKI

bakłażan 2 sztuki
pierś z kurczka 1 sztuka
ser mozarella 100 gramów
cebula szalotka 2 sztuki
pomidor 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
jajko 1 sztuka
śmietana 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
oliwa 20 mililitrów
rozmaryn świeży 1 gałązka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

Jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony bakłażan z warzywami, kurczakiem i mozzarellą

KROK 1. Umyte bakłażany przekrajamy na pół i wydrążamy środki. Wnętrza każdej części posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Po tym czasie obmywamy bakłażany z soli.

KROK 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną na kawałki i oprószoną solą oraz pieprzem pierś z kurczaka i delikatnie ją przesmażamy. Wydrążony miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze kawałki, a pomidory pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kurczaka i dusimy wszystko do momentu aż farsz zmięknie. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę śmietany, oregano, ostrą paprykę, sól, pieprz i ewentualnie dosładzamy.

KROK 3. Do tak przygotowanego farszu wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek startej mozzarelli oraz świeży rozmaryn. Do oprószonych oregano bakłażanów nakładamy farsz, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 40 - 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy ich wierzch dodatkową porcją sera i układamy kilka przedzielonych na pół pomidorów koktajlowych. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.02.2019 15:24
Pychota, z chęcią zjadłabym takiego bakłażana :)
Bożena Matuszczyk 25.02.2019 12:43
Ależ apetyczny i smakowicie przygotowany bakłażan.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak