Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z barszczykiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Barszcz

cebula 1 sztuka
buraki czerwone 5 sztuk
marchew 1 sztuka
pietruszka 2 korzenie
seler 1/4 bulwy
czosnek 1 ząbek
ocet jabłkowy 1 łyżka
grzyby suszone 2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Ciasto pierogowe

mąka pszenna 3 szklanki
olej 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

Farsz

tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
grzyby suszone 20 sztuk
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z barszczykiem

Do garnka wlewamy 1 litr wody, wrzucamy pokrojone wszystkie warzywa oraz grzyby. Gotujemy 40 minut. Wywar przecedzamy, doprawiamy solą, pieprzem, octem, cukrem.
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy olej oraz taką ilość ciepłej wody aby ciasto dało się zagnieść. Grzyby moczymy 30 minut w ciepłej wodzie, następnie kroimy w paski. Cebulę siekamy. Przesmażamy cebulę razem z grzybami na dwóch łyżkach masła, solimy i pieprzymy. Ciasto należy rozwałkować. Wycinamy okrągłe kształty szklanką. Na każdym kawałku kładziemy porcję farszu i łyżeczkę tuńczyka. Zlepiamy. Pierogi pieczemy 30 minut w piekarniku w temp. 170 stopni. Podajemy z barszczem i dekoracją ze świeżego majeranku (opcjonalnie suszony).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 13.04.2015 21:52
Pyszna propozycja ;)
Renata9 13.04.2015 19:11
Świetne pierogi :-)
katerinaJ 13.04.2015 16:43
Pychotka :)
Konczi 13.04.2015 16:38
Pyszne połączenie !
Edith85 13.04.2015 15:23
smakowity farsz
Aleksandra/Olcia 13.04.2015 14:23
ale apetyczny środek :)
justynkag 13.04.2015 14:07
Smaczny farsz
Ania84 13.04.2015 14:00
smaczne , niebo w gębie
Asik32 13.04.2015 13:47
super danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak