Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone bataty w marynacie paprykowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

batat 150 gram
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 0,5 łyżeczki

Porada

Zamiast soli himalajskiej, można użyć zwykłej soli.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone bataty w marynacie paprykowej

Kroki postępowania

1
Bataty obieramy ze skórki i kroimy pierwsze na plastry, a potem na paski, tak samo jak na frytki
Krok 1 - Pieczone bataty w marynacie paprykowej foto
2
Robimy marynatę; łączymy ze sobą sól, pieprz, paprykę i oliwę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do większego naczynia wrzucamy pokrojone bataty i polewamy je marynatą. Mieszamy wszystko razem dotąd, dopóki cała marynata nie znajdzie się na batatach.
Krok 2 - Pieczone bataty w marynacie paprykowej foto
3
Wykładamy bataty na blachę i pieczemy w 220 stopniach przez około 20 minut. W idealnie wypieczonego batata widelec wchodzi jak w masło.
Krok 3 - Pieczone bataty w marynacie paprykowej foto
4
Podawać razem z ketchupem lub dipem czosnkowym. Smacznego!
Krok 4 - Pieczone bataty w marynacie paprykowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 07.01.2016 09:46
super przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak