Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkarz w cieście francuskim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
pieczareki całe 20 sztuk
jajko 1 sztuka
pieprz szczypta
sól do smaku szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkarz w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Rozwijamy ciasto francuskie. Ucinamy prostokąt około 30 na 20 cm.
Krok 1 - Pieczarkarz w cieście francuskim foto
2
Kroimy pieczarki w plasterki. Można również zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Kto lubi może dodać cebulę posiekaną. Dusimy pieczarki ( ewentualnie cebulę), dodajemy pieprzu, szczyptę soli. Mięciutkie pikantne pieczarki studzimy.
Krok 2 - Pieczarkarz w cieście francuskim foto
3
Wykładamy warstwę podduszonych pieczarek, niezbyt dużą gdyż mogą być problemy z zawinięciem w ciasto.
Krok 3 - Pieczarkarz w cieście francuskim foto
4
Zwijamy, Roztrzepanym jajkiem smarujemy po wierzchu pieczarkarz aby nabrał ładnego koloru.
Krok 4 - Pieczarkarz w cieście francuskim foto
5
Wstawiamy na 15-20 min do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Można podawać z czerwonym barszczykiem albo polać różnego rodzaju sosami.
Krok 5 - Pieczarkarz w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak