Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z czosnku niedźwiedziego

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 spore garści
migdały 50 g
ser owczy 50 g (Jadel)
oliwa około 0,5 szklanki
pieprz
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi, nazywany także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, to niesamowicie aromatyczna, wyrazista oraz zdrowa roślina, na którą właśnie trwa sezon. Zawiera niezwykle cenne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie i grzyby oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminy A, C, E, selen, a także sporo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy oraz na nasze włosy i paznokcie, które stają się mocniejsze i piękniejsze. Jak co roku, postanowiłam zrobić zapasy, a z części przygotować smakowite i zdrowe pesto z dodatkiem migdałów oraz czeskiego sera Jadel. Polecam na zdrowie! :)

PRZYGOTOWANIE:

Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku. Listki czosnku niedźwiedziego siekamy na mniejsze kawałki, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a uprażone i ostudzone migdały rozbijamy w moździerzu. Wszystko przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego połączenia, ale nie całkowitego rozdrobnienia. Pesto doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu oraz solą do smaku.

Gotowe pesto będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, ale także mięs, ryb i pieczonych warzyw. Możemy wykorzystać je także jako smarowidło do pieczywa.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 24.04.2018 23:25
Pomysłowo i na pewno smacznie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak