Przepis i sposób przygotowania na: Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Dokładnie umyte i osuszone liście natki pietruszki oddzielamy od grubych łodyg i przekładamy do naczynia.
* podczas prażenia, mieszajmy zawartość patelni i uważajmy, aby nie przypalić orzechów.
Uprażone orzechy studzimy i rozbijamy je dokładnie w moździerzu lub rozdrabniamy je za pomocą rozdrabniacza.
* Do przygotowania pesto, wybierajmy odpowiednio twardy ser
Wszystko miksujemy do momentu odpowiedniego rozdrobnienia ziół.
* Ważne aby, podczas miksowania nie doprowadzić do powstania jednolitej "papki", a jedynie odpowiedniego rozdrobnienia ziół (na talerzu kawałki pietruszki powinny otulać każdą makaronową sztukę).
Całość doprawiamy solą morską (około 0,5 łyżeczki) oraz dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Gotowe pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
* Pamiętajmy, że samego pesto nigdy nie podgrzewamy, gdyż straci swój intensywny smak i aromat.
Życzę smacznego odkrywania pesto w stylu polskim!